A tejtermelő telepek Komplex Elemző Rendszerének létrehozása saját vezetői munkám ellenőrzése és hatékonyabbá tétele érdekében 1997-ben kezdődött. 

A fejlesztés azóta is tart, munkatársaim, valamint partnereink ötletei és javaslatai folyamatosan beépülnek a programba. 

Szolgáltatásunk a teljességre törekedve gyűjti és rendszerezi a legfontosabb termelési adatokat. 

Öt-nyolc évre visszamenően állományváltozási táblázatokat, úgynevezett havi jelentő táblázatokat, szaporodásbiológiai és ellés-elemző táblázatokat, a tehenek és borjak „kikerülését” firtató táblázatokat, zárt laktációs elemzéseket, befejési elemzéseket, sejtszám-elemzéseket, a selejtezés állapotfelmérését tartalmazó táblázatokat,  
terv-táblázatokat és költség-elemző táblázatokat. 

A szolgáltatás a telep megtekintésével, adat-egyeztetéssel, illetve a RISKA vagy TALP telepirányítási rendszerből való adatmentéssel kezdődik, melyet irodai adatfeldolgozás, a fentebb felsorolt táblázatok feltöltése és kinyomtatása követ. 

A 80-85 oldalas táblázatokat tartalmazó dosszié mellett 10-12 oldalas szöveges kiegészítő kerül átadásra Megbízó részére a különböző naturális mutatók értékelésével, az erények és hibák feltárásával, valamint a különböző megoldási javaslatok leírásával. 

Az anyag szóbeli kiértékelésekor, a Megbízó által felsorolt személyek, rendszerint a tulajdonos, a cég vezetői, a menedzsment tagjai, a beszállító takarmányos cég képviselői vesznek részt. 

A továbbiakban 3 havonta adatfrissítésekre kerül sor, melyek kiértékelése a fentebb említett metódus szerint történik. 

Tekintettel arra, hogy az elmúlt évtized „terméseként” óriási adatbázis áll rendelkezésre, a titoktartás megtartása mellett a kiértékeléseknél szinte valamennyi naturális és költség-mutató esetében lehetőség van az elemzett telep adatainak a hazai valós számokhoz  
(és nem szakirodalmi adatokhoz) való viszonyítására. 

A szolgáltatás opcionális elemeket is tartalmaz, melyek a következők: 
Állományváltozási- és hozam tervek készítése, komplett takarmányozási terv készítése, részletes munkaköri-technológiai utasítások készítése, fejlesztési koncepciók összeállítása, megtérülési kalkulációk elkészítése stb. 

A komplex elemzések során az erények és a problémák okainak feltárása egyaránt fontos, hiszen a kiemelkedő paramétereket meg kell őrizni, a gyenge mutatókat pedig javítani szükséges! 

A Komplex Elemző Rendszer immár 20 éves múlttal rendelkezik. 

A közös munkában résztvevő Partnereink közül több mint 25-en 9.000 liter fölötti (9.072 liter és 12.492 liter között) tehenenkénti árutej-termelést produkálnak. 

Várjuk leendő partnereink érdeklődő jelentkezését a szerződött takarmányozó partnereink szaktanácsadó kollégáin keresztül, vagy közvetlenül a Kapcsolat menüpontban feltüntetett elérhetőségeken! 

Csókás András 

ügyvezető és a Csókástan Kft csapata.